Skip to main content

İnceleme: Yerli ve milli indirme platformumuz İndir.com yurtdışına açıldı!


Yazar: Ercan ATAY
05/02/2019
Yorum Sayısı: 3

İnceleme: Yerli ve milli indirme platformumuz İndir.com yurtdışına açıldı!

Sevgili Hasan YAŞAR‘ın yönettiği ve 2014 yılında mobil uygulama yarışmasına katılıp, finallere kaldığım için ödül aldığım Türkiye’nin yerli ve milli en büyük indirme platformlarından İndir.com yurt dışına İngilizce sayfası https://en.indir.com/ ile açıldı.

Yazılımlar, Uygulamalar, Oyunlar ve Haberler

İngilizce sayfasında göze çarpan özelliklerden bir kaç tanesi şüphesiz kategorilere göre indirme listelerinin İngilizce dilinde düzenli bir şekilde oluşturulması. Örneğin yazılımları filtreler ile listeleyebiliyor, isterseniz uygulamalar kategorisinden güncel uygulamaları inceleyip puan aralıklarını görebilir, puanlayabilir ve indirebilirsiniz. Oyun kategorisinde ise güncel oyunları alt kategori ile beraber bulabiliyor ve indirebiliyorsunuz. En dikkat çekici alanı ise haberlerin İngilizce olarak ta yayınlanmasıdır.

Site Hızı, SEO Optimizasyonu

Sitenin alt yapısı gayet düzgün çalışıyor. Fakat sayfa geçişlerinde bir yavaşlık söz konusu. Site açılış hızı gayet tatminkardır. Dünyaca ünlü örneğin Gtmetrix’te site optimizasyon puanı rekor seviyeye yakın bir seyirde seyrediyor. Bu da çok iyi optimize edildiğinin göstergesidir.

https://gtmetrix.com/reports/en.indir.com/S2TYYPoa

Website Auditor Enterprise v4.37.8 Sonucu

Örnek sayfa:
https://google-fit.en.indir.com/android

Sınırsız Subdomain Yapısı 

Fakat şunu fark ettim. Örneğin rakip sitelerde alt alan adı yapısını kategori olarak benimsemiş ve bu yapıda site ağacı kurmuşlar. Fakat indir.com zaten dil ile bir alt alan adına geçiş yapıyor. Dilden sonra ikinci bir alt alt alan adında ile program sayfasına gidiyor, akabinde o program sayfasında linke gidiliyor. Şimdi bu yapının avantajları gözükse de dezavantajları da var. Sayfalar arası geçişler çok yavaşlıyor. Tarayıcı her bir alt alan adında yeni site sorgusu gerçekleştiriyor. Sürekli yeni sekme açılıyor bu da benim gibi mesela siteyi sık kullanmak isteyenler için dezavantaj gözüküyor.

Otorite Puanı ve Domain Yapısı



Örneğin her bir alt alan adından gelen trafik ve paylaşımlar ana alan adına aktarılmıyor. Her bir alt alan adına ayrı bir site olarak görülüyor. Bu da yönetmesi zor bir yapı olarak göze çarpıyor. Avantajları ise herhangi bir SEO cezasını savurabilmesidir.

Yani örneğin 1 sayfaya off-page seo yaptıklarında herhangi bir olumsuzlukta ilgili sayfa ceza alıyor ve diğer sayfalar almıyor. Fakat Google en son yaptığı güncellemede sayfa bazlı cezalandırmaya geçiş yaptığını açıklamıştı.

Yurt dışı pazarında bu sayfalar arası hız ile biraz zorlanacaklar kesin gibi. Örnek bir rakip sitenin yapısı. https://mobile.softpedia.com/apk/turbo-vpn/

Web 1.0 & Rekabet

Web 3.0 konuşulduğu bir ortamda indir.com gibi bir sitenin neden Web 2.0 (kullanıcıların site ile etkileşime girebilmeleri, dijital giriş yapabilmeleri) kullanmadıkları çok garip. Yorum paneli yok, oylama misafir kullanıcı yapamıyor, indirme istatistiği yok, dosyaların bir anti-virüs tarafından taratıp taratılmadığı yazılmıyor ve yazılmamış, sadece kaynak URL’e yönlendirme sistemi olan, üyelik paneli olmayan bir site olarak göze çarpıyor.  Siteye kesinlikle GPDR metini eklenmeli, hangi analiz araçları ile verilerin toplandığı, bu toplanan verilerin hangi ülke ve sunucularında biriktirdikleri belirtilmelidir.  Hali hazırdaki kullanım koşulları metini GPDR’a uyumlu değil. Çerezleri kabul edip etmeyeceğine dair bir barda kesinlikle gösterilmeli.  https://www.softpedia.com/user/cookies.shtml şu sitede örneklerini bulabilirler.

Sonuç olarak

Sonuç olarak gayet başarılı bir proje. Umarım optimizasyonlar ile başarıya ulaşır. Web 2.0 alt yapısı ile kullanıcı etkileşimi olan bir siteye çevrilirse daha da büyüyecektir. Ama bu haliyle maalesef arama motorundan tek seferlik ziyaret eden, son kullanıcıları çekebilirler.

Bu sayfa sık sık güncellenecektir. 05.02.2019 23.15

Bu yazı www.ercanatay.com sitesi tarafından yazılmıştır. İzinsiz kopyalanamaz.


Şu an buradasınız:

Yorumlar (3)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teklif & Danışmanlık

Danışmanlık ve projelerle ilgili
kendisine şuradan ulaşabilirsiniz.✌️