Sosyal Ağların Çöküşü
Yazar: Ercan ATAY | 03/02/2015 | Yorum Sayısı: 0 |
Bu yazımda sosyal ağların zaman içerisinde dönüşmüş olduğu durumdan bahsedeceğim. Bilindiği üzere sosyal ağlar kitlelerin ihtiyacı doğrultusunda bazı yenilikler getirmek zorunda kalmış ve bu yenilikler sonucu bazı kararlar da almaya mecbur kılınmıştır. Bunlardan bir çoğu insanlar tarafından beğenilse de sosyal ağların temel amacını saptırdığı artık gün yüzü gibi aşikar durumdadır.
Sosyal medya ve sosyal ağlarda kitlelerin birbirleri ile iletişimini sağlayan bazı özellikler vardır. Yorum, etiket, retweet, beğenme, paylaşma, izleme, iletişim kurma, mesaj gönderme gibi bir çok seçenek var. Fakat bunlar insanların organize olabilmesi için getirilen güzel özellikler gibi gözüksede 2015 itibari ile hepsi birer cehennemin kapısı gibi gözükmektedir.
Twitter
Twitter ilk çıktığında İngilizce olarak faaliyetlerine devam ediyordu. Bu yüzden belli kesimler tarafından kullanılan özel bir platformdu. Etiketler özenle seçilir ve retweet çok az sayıda yapılırdı. Sonra Türkçe’ye geçtiği an ergen patlaması yaşandı ve saçma sapan gereksiz trend başlıklar etiket listesine girmeye başladı. Ergen patlamasından sonra sahte takipçi bombardımanları, spam mesajlar, otomatik mesajlar, retweet çöplüğü, sahte hesaplar, sahte ünlüler derken bir de ne görelim her gün her saat trend başlıklarda birilerinin cep telefon numarası oluyor. Bu kadar bir site berbat edilmezdi. Keşke İngilizce kalsaydı.
Facebook
Facebook bilindiği üzere Üniversiteli genç grupların ağlar üzerinden birbirlerini bulup iletişime geçmesi için kurulmuş güzel bir platformdu. Facebook aynı Twitter gibi bazı yapmış olduğu radikal kararlardan sonra koca bir çöplüğe dönüşmeye doğru hızla yol alır oldu. Facebook’ta ilkokul arkadaşlarımızdan tutun, lise, üniversite gibi belirli sosyal arkadaş çevremiz ile özgürce sohbet ediyor ve paylaşımlarda bulunuyorduk. Ama ne zaman Facebook’a “Sayfalar” kavramı geldi işte o zaman iş rayından çıktı. Bence Facabook Pages sadece tüzel kişilere verilmesi gerekiyordu. Tüzel kişilerinde onay sürecinden geçmesi gerekirdi. Çünkü öyle bir inanılmaz bilgi kirliliği oluştu ki zaman tüneli olarak adlandırılan duvar mesajlarında koca olgun insanların dert dünyasını döktüğü ağlama duvarına dönüştü. Özellikle sahte hesapların kol gezdiği Facebook’ta artık reklam bombardımanına maruz kalıyoruz. Bir de bunlar yetmezmiş gibi Akrabalar, Anneler ve babalarda işin içine girdi. İş dünyasıda insan kaynakları ve diğer departmanlar da işin içine girince iyice zınavadan çıktı.
Her paylaştığınız resmi hedefleyip gizlilik ayarını yapıyorsunuz. Mecburiyetten ayrı hesaplar açıp, her birisine hedeflemeler gerçekleştiriyorsunuz. Ailenizin görmesini istediğiniz resmin, iş arkadaşlarınız tarafından görülmemesini, onların göreceği resmi diğerlerinin görmemesi gibi bir çok saçmalık çıktı.
Beğenmelere ne demeli.. Bir iletiyi beğeniyorsunuz o ileti arkadaşınızın duvarında “Ercan şunu beğendi” olarak gözüküyor. Böyle saçmalık var mı? Bunu kapatmak için 10 takla atmanız gerekiyor. Yok efendim Hakkında bölümünden kısımlara girecekmişiz oradan kısımları yönet sekmesinden sol taraftaki beğenmeler kısmından yukardaki anahtar simgesini tıklayıp kapatabiliyoruz. Böyle saçmalık böyle burokrasi Türkiye’de olmadı.
Youtube
Youtube’u çok severdim. Fakat ne zaman bu gösterimler üzerinde maniple edilebilme özelliğini öğrendiğim; işte o an benim için sadece bir araç olarak gözümde kalmıştır. Gösterim sayıları artık botlar tarafından arttırılabiliyor. Beğenmeler, yorumlar, paylaşma gibi her şey inorganik/organik parayla satılan botlar tarafından hileli bir şekilde oynanıyor. 1 milyon kez izlenen iğrenç sesli bir şarkı. 🙂 Önceden istatistikleri herkes görürdü. Şimdi göremiyor.
Swarm / Foursquare
Foursquare ilk önce mekan ve check-in üzerine kurulmuş bir platform olarak gözüksede bu platform aslında konum veritabanı merkezidir. Verilerini çeşitli platformlara satıyorlar. Yoksa bu koskoca site verilen 10 pixellik reklam ile mi döndüğünü zannediyorsunuz. Neyse benim eleştireceğim konu şu Swarm ve Plan saçmalığı. Arkadaş insan Plan’a neden instagram hesabını, snapchat hesabını yazar ki? Böyle saçmalık olur mu? Hadi bunu yazan insan düşünmeden yazıyor. Swarm bunu engelleyecek veya filtreleyecek, kapatacak tek bir buton koymaz mı? Yok. Arkadaş bir tane buton veya seçenek yok.
,
Kısaca Allah sizi bildiği gibi yapsın.
Bu yazı www.ercanatay.com sitesi tarafından yazılmıştır. İzinsiz kopyalanamaz.
Şu an buradasınız:
Etiketler
123RF
Anahtar Kelime
Anahtar Kelime Stratejisi
Anti-Malware
Automate.io
Backlink Indexer
Backlink Indexing Service
Borlabs Cache – WordPress Caching Plugin
christian
Coinbase
coronavirus
coronavirus medicine
Data Çekme
e-ticaret paketleri
E-Ticaret Sitesi
E-ticaret yazılımları
English
Facebook Toplu Arkadaş Silme İndir
foursquare
hazır e ticaret sitesi
Hazır E Ticaret Sitesi Yazılımı
Inbox Form
JotForm
koronavirüs
Link-assistant
Makale
muslim
Nofollow Checker
Off-page SEO
Onpage-SEO
ROI
sağlık
SEO
SEO Powersuite
Seo Uzmanı
Seo Uzmanı Iş Ilanları
Sosyal Medya Uzmanı Aranıyor
Sosyal Medya Uzmanı Izmir
swarm hesabı silme iphone
Theme Authenticity Checker (TAC)
Uluslararası SEO
Veri Madenciliği
Veri Çekme
Web Data Extractor
Yatırım Getirisi
Son Yorumlar